Hybride of toch volledig elektrisch rijden

U heeft besloten dat u een elektrische auto gaat kopen of leasen. Allereerst gefeliciteerd met uw keuze. Elektrische auto’s rijden een stuk duurzamer en zijn veel beter voor ons milieu. Wanneer u in de garage gaat kijken voor de aanschaf van een elektrische auto zult u geconfronteerd worden met nogal wat verschillende vormen van elektrische auto’s. Kiest u voor een Plug in hybride of toch voor een volledig elektrische auto. We leggen de verschillende vormen hieronder duidelijk uit zodat u de beste keuze kunt maken.

Hybride auto’s

Een zogenaamde hybride auto rijdt zowel op benzine als elektriciteit. Binnen de hybride auto’s zijn er drie opties. Omdat de meeste benamingen in het Engels zijn gesteld geldt dat ook voor de afkortingen. U zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Mild hybride (MHEV). Deze heeft brandstoftoevoer al primaire aandrijving. De brandstofmotor wordt daarnaast ondersteund door een compacte elektromotor met maar een beperk vermogen. De accu van een MHEV wordt opgeladen door remmen of stationair draaien van de auto. Daarna kan de auto een beperkt stukje elektrisch rijden. Stukje is het juiste woord hier want het gaat maar om 2 tot 4 kilometer. Wellicht net genoeg om door de stad te rijden. Opladen bij een oplaadpunt is met dit type niet mogelijk. Naast de MEHV is er de Strong Hybride (SHEV). Deze auto’s beschikken naast een elektromotor en een batterij ook over een verbrandingsmotor. De accu kan worden opgeladen door de verbrandingsmotor. Ook hier is de afstand van elektrisch rijden zeer beperkt en kan u niet onderweg opladen. Een derde soort is de Plug in hybride auto (PHEV). Deze combineert het rijbereik van een verbrandingsmotor met de voordelen van een elektrische motor. Hierdoor kunt u een afstand van 20-50 kilometer elektrisch rijden, wat voor veel mensen al voldoende is voor dagelijkse ritjes. Plug in hybrides geven geen enkele schadelijke uitstoot wanneer deze elektrisch rijden. Op het moment dat u op benzine overschakelt is er wel uitstoot, maar wordt dit tot een absoluut minimum beperkt.

Elektrische auto’s

Ook bij de elektrische auto’s zijn nog verschillende categorieën te onderscheiden. Zo zijn er elektrische auto’s met range extender (E-REV).  Deze hebben een kleine verbrandingsmotor die eigenlijk alleen als hulpmotor dient. Het bereik wordt vergroot door de accu extra op te laden. De range extender kan de auto niet zelfstandig aandrijven. Dat is een verschil met een Plug in hybride.  De volledig elektrische auto, ook wel EV of BEV genoemd, maakt helemaal geen gebruik van fossiele brandstof. U kunt de auto zowel thuis als bij een oplaadpunt onderweg opladen en rijdt vervolgens zonder uitstoot. Als laatste categorie zijn er nog Full Cell Electric Vehicles (FCEV). Deze auto rijdt volledig elektrisch en zonder uitstoot. De elektriciteit wordt opgewekt door waterstof. Een brandstofcel zet zuurstof en waterstof om in elektriciteit voor de elektromotor. Bij dit soort elektrische auto heeft u geen oplaadpunt nodig. U hoeft alleen waterstof te tanken!