1 december 2021

Heftrucks in verschillende vormen

2 min read
indapp

Heftrucks zijn ontzettend handige hulpmiddelen waarmee goederen worden verplaatst en vervoert binnen magazijnen. Veel van de producten die wij dagelijkse gebruiken is wel een heftruck voor gebruikt. Heftrucks komen in verschillende vormen en maten en hebben ieder weer een eigen functie. Door verschillende voorzetapparatuur van Indapp kunnen heftrucks voor meer doeleinden worden gebruikt dan alleen het tillen en verplaatsen van pallets. Door kantelcontainers, stapelbakken, verlengvorken en schepbakken is er veel meer mogelijk met heftrucks.

Brandstoffen

Heftrucks bevatten motoren. Door deze motoren zijn ze te berijden, net zoals een auto of scooter. Dit zijn veelal motoren met een verbrandingsmotor, die op benzine of diesel lopen. Tegenwoordig wordt elektrisch rijden bij auto’s steeds populairder. Die verandering zien we ook bij heftrucks. Heftrucks zijn nu ook met elektromotoren beschikbaar. Hierdoor kan er op een duurzamere manier worden gewerkt en zijn bedrijven die in bezit zijn van deze heftrucks milieubewust en maatschappelijk verantwoord bezig.

Soorten heftrucks

Zoals eerder benoemd zijn er vele soorten heftrucks. De meeste mensen kennen alleen de standaard heftruck waarmee pallets kunnen worden getild. Heftrucks worden echter voor meer gebruikt dan dat. Bij autosloperijen worden heftrucks bijvoorbeeld gebruikt om de carrosserieën te tillen en op elkaar te stapelen, maar ook bij afvalverwerkingsbedrijven worden containers door heftrucks verplaatst. 

Voor kleinere dingen worden voornamelijk pompwagens gebruikt. Hiermee rijd je niet, maar loop je. Op die manier hoef je niet te tillen. Dit is dus eigenlijk ook het hele idee achter een heftruck. Door de vork is het geschikt om pallets mee te tillen en te verplaatsen. Hierdoor is het een vorm van een heftruck. Steeds vaker kunnen heftrucks ingezet worden voor meerdere dingen. Door kantelcontainers, stapelbakken en hijsjukken worden de functionaliteiten van een heftruck uitgebreid.

Veiligheid

Doordat heftrucks veel te maken hebben met ongevallen, worden er steeds meer maatregelen getroffen om dit te voorkomen. Aangezien er in een magazijn vaak meerdere heftrucks rijden en veel mensen aan het werk zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste bedrijven zijn zich hier bewust van en plaatsen spiegels zodat de heftruckchauffeurs zien of er om de hoek iets aan komt. Ook spreken ze soms af om kort te claxonneren bij benadering van bijvoorbeeld een onduidelijk kruispunt en hebben ze alarmlichten, sensoren en lasers om hun ruimte kenbaar te maken en om mensen bewust te maken dat er heftrucks rijden.