23 januari 2022

Autoverzekeringen vergelijken, hoe werkt dat precies?

5 min read

Autoverzekeringen vergelijken, het is iets waar u eigenlijk vandaag de dag niet meer onderuit komt. Wanneer u een auto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen dient deze verplicht te beschikken over een bepaalde verzekering. Het is echter zo dat er menig aantal verschillende soorten autoverzekeringen bestaan. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de standaard (maar wel wettelijk verplichte) WA-verzekering en bijvoorbeeld de all risk autoverzekering. Deze laatste dekt alle mogelijke risico’s in waarmee u kunt worden geconfronteerd, maar daar staat een stevig prijskaartje tegenover. Hoe dan ook, wilt u graag een nieuwe autoverzekering afsluiten? Lees dan snel verder en ontdek meteen waar bij autoverzekeringen vergelijken allemaal rekening mee te houden!

1.) Vergelijken op basis van het soort autoverzekering

Autoverzekeringen vergelijken kan in de praktijk slechts gebeuren wanneer u in eerste instantie voor uzelf uitmaakt welk type autoverzekering u nu precies wenst af te sluiten. Het spreekt voor zich dat het weinig zin heeft om WA-verzekeringen te vergelijken wanneer u eigenlijk al heeft besloten om een volledig casco verzekering af te sluiten. Autoverzekeringen vergelijken begint dus met een keuze te maken uit de verschillende soorten opties die op de markt zijn terug te vinden. Concreet is het zo dat er drie verschillende soorten autoverzekeringen bestaan. Het gaat hierbij om de volgende: 

  1. De WA-verzekering; 
  2. De beperkt casco verzekering; 
  3. De volledige casco verzekering; 

Bij autoverzekeringen vergelijken zal er altijd in eerste instantie worden getoetst welke van de bovenstaande opties u precies wenst af te sluiten. Kiest u voor de WA-verzekering? Dan kiest u voor de beperktste dekking op de markt die eigenlijk uitsluitend tussenkomst voorziet ten opzichte van derden. Tegelijkertijd is dit wel veruit de goedkoopste autoverzekering. 

Wilt u dat er ook eigen schade wordt gedekt? In dat geval zult u een keuze moeten maken uit de twee andere mogelijkheden, namelijk de beperkt en volledige casco verzekeringen. Voor de beperkt casco verzekering geldt dat er schade wordt gedekt zoals brand- en waterschade en schade als gevolg van inbraak of diefstal, aanrijding met een dier, etc. Wilt u dat ook de eigen schade wordt gedekt? Dan is een all risk of volledige cascoverzekering de beste keuze. Het spreekt voor zich dat u hier altijd grondig over dient na te denken. 

Vergelijk autoverzekeringen op Diks.nl!

2.) De premie van autoverzekeringen vergelijken

Er zijn meerdere factoren die een invloed uitoefenen op de kostprijs die is verbonden aan een autoverzekering. Twee van deze factoren zijn het meest doorslaggevend, namelijk: 

  1. Het type autoverzekering die u gaat afsluiten; 
  2. De verzekeraar waarbij u de autoverzekering gaat afsluiten; 

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is de WA-verzekering veruit de goedkoopste autoverzekering op de markt. Dit is het gevolg van het feit dat er werkelijk op geen enkele manier eigen schade wordt gedekt. De beperkt casco verzekering vormt de gulden middenweg terwijl de volledige casco verzekering de duurste autoverzekering is. Voordat u autoverzekeringen gaat vergelijken kan het dus ook geen kwaad om even uzelf de vraag te stellen hoeveel geld u aan de periodieke verzekeringspremie te besteden heeft. Heeft u eerder een beperkt budget? Dan zal de keuze voor de WA-verzekering wellicht al snel gemaakt zijn. Heeft u net wat meer geld uit te geven? Dan kunt u kijken in de richting van één van de andere autoverzekeringen welke op de markt zijn terug te vinden. 

3.) Hoe flexibel is de autoverzekering van uw keuze?

Bij autoverzekeringen vergelijken is het ook altijd een goed idee om stil te blijven staan bij de mate aan flexibiliteit die wordt aangeboden door de verzekeraar in kwestie. Dat mag dan misschien in eerste instantie maar een detail lijken te zijn, maar geloof ons als we zeggen dat, dat niet zo is, integendeel. Enkele belangrijke zaken om bij stil te blijven staan zijn onder meer de volgende: 

  1. Hoeveel bedraagt het eigen risico op de autoverzekering?
  2. Is het mogelijk om de verzekeringspremie in kortere termijnen te betalen? 

Laat ons in eerste instantie even een blik werpen op het eigen risico. Bij autoverzekeringen vergelijken zult u meteen kunnen vaststellen dat er voor elke autoverzekering een bepaald eigen risico bestaat. Dat eigen risico beschikt over een bepaalde bodem, maar kan zonder probleem worden verhoogd wanneer u dat wenst. Met andere woorden, het is in de praktijk perfect mogelijk om vrijwillig het eigen risico te verhogen. Waarom u dat nu precies zou doen? Om er op die manier voor te zorgen dat de periodieke verzekeringspremie kan worden verlaagd. Hierdoor kan uw autoverzekering meteen (veel) goedkoper worden. 

Hoe wenst u de verzekeringspremie te betalen?

Bij autoverzekeringen vergelijken is het ook altijd een aanrader om even stil te blijven staan bij de manier waarop u de verschuldigde premie kunt betalen. Het is namelijk absoluut niet juist om te denken dat de premie van de autoverzekering altijd per jaar dient te worden betaald. U kunt dan ook zonder probleem kiezen voor een gespreide betaling zoals bijvoorbeeld:

  1. Een betaling per maand; 
  2. Een betaling per kwartaal; 
  3. Een betaling per half jaar; 

Bij autoverzekeringen vergelijken wordt echter al snel duidelijk dat niet elke verzekeraar dezelfde mogelijkheden aanbiedt. Bovendien bestaat ook het risico dat de verzekeraar een bepaalde meerprijs in rekening zal brengen voor een gesplitste betaling. Het mag dan ook duidelijk zijn, bent u van plan om de verzekeringspremie voor uw autoverzekering in stukken te betalen? Hou daar dan zeker rekening mee bij het uitvoeren van een vergelijking! 

4.) Kunt u gebruikmaken van een bepaalde promotie?

Last but not least, bij autoverzekeringen vergelijken is het ten allen tijde interessant om te proberen een bepaalde promotie te kunnen benutten. De autoverzekering is voor menig aantal verzekeraars één van de meest concurrentiële verzekeringen op de markt. Dit zorgt ervoor dat ze met de nodige regelmaat graag eens uitpakken met een interessante promotie. Slaagt u erin om zo’n promotie te benutten? Dan kan dat u zowel op korte als op lange termijn (afhankelijk van de aanbieding in kwestie uiteraard) altijd een interessant financieel voordeel opleveren. Ook hier rekening mee houden is dus beslist de moeite waard bij autoverzekeringen vergelijken… althans wanneer u met zekerheid wilt kunnen rekenen op de laagste prijs.